13 ötlet a testvérharcok játékos kezelésére8 perc olvasási idő

A testvérek közti “feszkó” előbb-utóbb minden szülő idegeit kikezdi. Íme néhány ötlet, hogyan fordíthatjuk át ezeket az alkalmakat a családi kapcsolódás pillanataivá. (Fontos: ezek az ötletek gyakran működnek. Ha nem, és a gyerekünk kiborul a mi játékos próbálkozásunkon, az is jó! Annyi történik csupán, hogy a figyelmünk segítségével épp megszabadul azoktól a rossz érzésektől, amik miatt nem tudott jóban lenni a testvérével.)

A fordításért millió köszönet Petri Szabolcsnak. Forrás: https://www.handinhandparenting.org/2016/08/15-playful-ways-handle-sibling-rivalry/

 1. Az én drága kincsem

Akkor a legjobb, ha a két testvér egy játékért harcol. Kapj fel pl.  egy könyvet, egy párnát, vagy bármit, ami valójában nem értékes! A gyerekeknek mondd, hogy ez a te kincsed, amitől soha nem akarsz megválni. Fogd erősen és hagyd hogy elkezdjenek érte küzdeni veled (persze hagyd őket nyerni a végén)! Ismételd meg más tárggyal is, hogy mindkét gyereknek jusson valami sikerélmény!

 1. A menekülő labda

Vigyél ki mindenkit a kertbe, hogy a feszültséget kiszaladgálják! Vegyél egy labdát a kezedbe és mondd játékos hangon, hogy nem akarom, hogy ezt a labdát valahová dobják, pl. le a csúszdán vagy egy fához vagy játszhatnak vele, de nehogy egymáshoz dobják. Hagyd, hogy ellopják tőled és fuss utánuk. Játékosan birkózd le őket és próbáld meg visszaszerezni, de mindig hagyd őket nyerni! Irányítsd úgy a játékot, hogy mindkét gyerek meg tudja szerezni egyszer egyszer a labdát!

 1. Elrejtős játék

Ez szintén játszható labdával vagy bármi mással a kertben. mondd játékos hangon, hogy nem akarod, hogy ezzel a játékkal többet játszanak, ezért el fogod dugni, úgy hogy soha meg nem találjákJ. Miközben épp dugod el, mondd nekik, hogy csukják be a szemüket, de ne leskelődjenek! (Amivel pont azt akarod elérni, hogy leskelődjenek). Aztán ha megtalálják az elrejtett dolgot és elkezdenek velel  játszani, akkor keríts nagy feneket neki, oh nem! hogy találtátok meg ilyen gyorsan? stb. Rejts el két dolgot, ha ez így jobban működik két gyereknél!

 1. Zeneterápia

Csinálj egy dobozt, ami tele van zajos játékokkal. Amikor megpróbálsz a ház körüli teendőkkel foglalkozni (pl. takarítás, főzés …stb.) és érzed, hogy balhé lesz köztük, akkor mondd játékos és hívogató hangon, hogy reméled hogy nem fognak a zajos dobozból kivenni valalmit hogy „megzavarják” a munkádat. Ha fokozni akarod a nevetést, akkor vedd el tőlük az adott eszközt és tedd vissza vagy egy fiókba, mondván, hogy reméled, hogy nem veszik ki onnan ismét.

 1. Vicces kihívások

Mondd a gyerekeidnek, hogy valamiben te vagy az abszolút bajnok és ők együtt se tudnak téged legyőzni ebben. Ez lehet pl. zoknidobálás az ágyról vagy pingponglabda lefújása egy szívószálon keresztül az asztalról (vagy az egy perc és nyersz c. műsorból lehet ötleteket lopni). Aztán nekik ellened kell versenyezni összefogva és így kieresztve a feszültséget. Hívd ki őket, de hagyd őket nyerni a végén, és mindig rendesen akadj ki azon hogy hogy verhettek meg téged!:)

 1. Helyszíni riporter

Amikor a gyerekek harcolnak, birkóznak, játszd azt, hogy te vagy egy helyszíni tudosító, aki jött, hogy interjút készítsen velük. Mondj valalmi ilyesmit: Helló, helló! Látok épp két gyereket birkózni, harcolni egymással. Szükségük van a segítségemre? Mi történt/ik?

 1. Helyszíni tudósító (Larry Cohen)

Amikor épp egy vita van kibontakozóban és mindkét gyerek elkezdi a másikat szidni, sértegetni, akkor te, mint szülő folyamatosan tudósítasz az eseményről, tettről tettre, cselekményről cselekményre. Mintha egy teniszmeccset néznél, fordítod a fejed egyik oldaról a másik oldalra, miközben ilyenket mondasz: Oh, és most B odacsapott D-nek és D most visszavág neki épp tolja a szék lábát, kiváncsi vagyok mi jön ezután? Larry ezt a módszert sokat használja és azt mondja garantált a nevetés.

 1. Játékos sértések

Ha a gyerekeid sértegetik egymást, próbáld meg a sértéseket magadra vonni. Ha pl. lehülyézik egymást, akkor mondd azt, hogy reméled téged senki nem fog lehülyézni, mert ha bárki lehülyézne annyira, de annyira kiborulnál!:) Hívnád az anyukádat!:)

Vagy ha lecsúnyázzák egymást, mondd ezt: remélem senki fog engem lecsúnyázni, borulj ki látványosan, tegyél a fejedre egy törülközőt, és mondd nekik, hogy el fogsz bújni ez alá, és reméled, hogy senki nem fogja levenni ezt a törülközőt, hogy a csúnya arcod előbukkanjon!

 1. Családi vészhelyzeti értekezlet

Ha vita van, és kezd elmérgesedni a helyzet, felteszel egy vicces kalapot a fejedre és kihirdeted, hogy te vagy Munro kapitány (vagy polgármester) és most azonnal egy válságértekezletet hívsz össze. Legyél kétbalkezes, ügyetlenül mozgó valaki, aki sokszor elesik, és soha nem találja a megfelelő eszközt, amivel jegyzeteket készíthetne (pl. felkapsz egy sárgarépát toll helyett…stb.). Megkéred mindegyik gyereked, hogy adja elő , mesélje el a panaszát, ügyét és tegyél úgy, mintha jegyzeteket készítenél. Miután meghallgattad mindkét gyereked, hozakodj elő valami vicces, nevetséges megoldással, például ha valami játék miatt veszekednek, akkor jelentsd be ünnepélyesen, aki a tovább tud állni egy lábon, csukott szemmel, miközben az ujja a bal füléhez ér, az lesz a játék használója. Gyakran mire ideáig eljutunk, már jó adag feszültséget sikerül kinevetgélni magu(n)kból és képesek lesznek újból békésen játszani. Ki lehet próbálni szuperanya, szuperapa szereppel is.

 1. Kapcsolódj be a harcba!

Ha elkezdődik a veszekedés, akkor először mindig játékosan próbálom. Eltúlzott, siránkozó hangon és legyünk nagyon nagyon kiborulva – azért hogy nevessenek rajta: „Neem most éééén jövök a hintával! A múltkor te mentél először. Ez nem igazságooooos!” Néha még kis álsírást is beletehetsz és hívhatod anyut!!:) Ezen aztán gaykran nevetnek és így feloldják a belső feszültségüket!

 1. Tolj el, ha bírsz!

Ez akkor jó, ha a fiatalabb testvér gyengének és elesettnek érzi magát a nagyobbb testvér mellett, és hiába próbálja vele felvenni a versenyt. Tedd ki a tenyered, és mondj a fiatalabbnak valami ilyesmit: „Gyerünk, tolj el, add bele minden erődet!” Ezáltal ráeszmélhetnek, hogy ők erősek, és el tuudnak tolni illetve lökni. Tolj vissza annyi ellenállással, hogy azért érezzék, hogy erőt kell kifejteniük. Hagyd a gyereket hogy eltoljon, nevesssen és győzedelmeskedjen.

 1. Beszélj egy képhez (Larry Cohen)

Ha kezd kiakasztani a gyerekeid veszekedése, akkor kezdj el beszélni a szobában egy festményhez/képhez a falon a gyerekek helyett. Ha eleged van, de nem akarod a gyerekeken kitölteni a dühödet, kezdj el panaszkodni a képnek a falon. „Oh istenem (vagy képecském), bárcsak el tudnád takarni a szemedet, mert nem akarnád látni amit itt ezek ketten művelnek! De tudod mit? Majd én eltakarom neked! Csak sajnos nem tehetek semmit, hogy a füledbe dugjam az ujjaimat – olyan hangosak! Sajnálom, hogy nem tudsz elfutni innen messzire! Hahaha, de én el tudok futni!” Amikor Shaheen kipróbálta ezt a módszert, a gyerekei azonnal megálltak, de a lánya nem jött zavarba. Azonnal elkezdett ő is beszélni a képhez!:)

 1. Ki akar ölelést?

Ez a tipikus “vigorous snuggle”, “nagy medve ölelés”, vagyis élénk, vidám dögönyözés. Játékosan ezt mondod: a rossz érzéseket ki kell szeretgetni, ölelgetni belőlük. Ekkor ezt vagy szeretik, vagy nem, és kicseleznek és elmenekülnek, elfutnak! Ez néha jó kis fogócskává alakulhat, és kiegészülva a testvérrel mi vagy bekerítjük az illetőt, vagy kéz a kézben futunk utána, botladozunk és próbáljuk őt elkapni. Sok nevetéssel.