6 alkalmas

A Kapcsolódó nevelés alapjai, Támogató csoport szülőknek

Legközelebbi programjaink időpontjairól, pontos tematikájáról és helyszínéről a Naptárban tájékozódhattok, vagy írjatok nekünk, hogy bővebb információkkal szolgálhassunk!

A Kapcsolódó nevelés alapjai – 6 alkalmas tanfolyam

Mi, szülők, szeretnénk, ha gyerekeink boldogak és kiegyensúlyozottak lennének, és ezért rengeteg mindent megteszünk: dobáljuk őket a levegőbe még akkor is, ha ez kimeríti a súlyemelő edzés fogalmát, kék-zöld foltosra zúzzuk a térdünket, mert szeretnek négykézláb kergetőzni, és elolvassuk a századszor is a kedvenc mesét, pedig mi már az első mondatnál elaludnánk rajta.

Éppen ezért olyan elkeserítő, hogy minden erőfeszítésünk ellenére is időről időre, vagy éppen nagyon is gyakran: sírnak, hisztiznek, napokat átnyafognak, esetleg ütnek-rúgnak-harapnak.

Tehetetlenül próbáljuk jobb kedvre hangolni őket, határt szabni a bennük örvénylő zűrzavarnak, hogy legalább a család többi tagját be ne szippantsa a rossz hangulat. Általában kevés sikerrel.

A hat alkalmas tanfolyam ahhoz nyújt segítséget, hogy megértsük, mi történik ezekben a helyzetekben gyermekeinkkel, és velünk szülőkkel is, és mit tehetünk azért, hogy a borúra derű jöjjön. A műhely során a résztvevők megismerkednek a Kapcsolódó nevelés hat gyakorlati eszközével és alkalmazásukkal.
A szülők a legújabb pszichológiai és neurológiai kutatások eredményein alapuló információkat, ezen alapuló gyakorlati eszközöket, és sok-sok személyes támogatást kapnak ahhoz, hogy:

– elmélyítsék kapcsolatukat gyermekükkel
– megteremtsék a gyerekek optimális fejlődéséhez szükséges biztonságérzetet
– szeretettel, kiabálás és szigor nélkül szabjanak határokat a nem kívánt viselkedéseknek
– megküzdjenek gyermekeik (és önmaguk) érzelmi kitöréseivel
– kezeljék a napi szinten jelentkező személyes stresszt
– egyre inkább a játék és a játékosság eszközeivel oldjanak meg nevelési helyzeteket
Álljon itt egy résztvevő beszámolója:

A tanfolyamon főleg eszközöket és önbizalmat kaptam. Az embernek van egy elképzelése arról, hogy milyen együttműködést szeretne kialakítani a gyermekével, de az ahhoz vezető út sokszor nem nyilvánvaló. A tréning egyrészről egy olyan szelíd, kötődő, de mégis a család egészét – nem csak a gyereket! – egyensúlyban tartó nevelési képet fogalmazott meg, amely az én szívemhez nagyon közel áll.

Ezen felül a tanfolyam abban is útbaigazítást nyújtott, hogy ez a harmonikus kapcsolat miként érhető el egyszerű, hatékony, a mindennapokban alkalmazható technikák segítségével. Zsuzsi, az oktató, nagy alázattal kezelte a “jó anyaság” kérdését és szórakoztató öniróniával, testközeli és életszagú példákon keresztül mutatta be, milyen egyszerre három gyereket menedzselni. Ez a tréninget személyessé, őt pedig hitelessé tette számomra.

És itt egy történet arról, hogyan alkalmaztam már a tanultakat élesben:

Egyik nap a fiamnál (20 hónapos) eltört a mécses, mert a harmadik jénai tállal a csempén dobolós kísérlete után a kis ikeás ráccsal kizártam a konyhából. (Határszabás, erről a tréning hosszan értekezik!) Az ezt követő földön fetrengős sírás korábban valószínűleg kibillentett volna a lelki egyensúlyomból, ami – a rossz érzéseken túl – a helyzet megoldását sem szokta segíteni, azonban a tréningen elsajátított “a sírás meghallgatása” technika átlendített minket egy békés, játékos délelőttbe.

Gergő, Budapest, 1,5 éves kisfiú apukája

Támogató csoportok szülőknek

Szeretnél türelmesebb anya, kiegyensúlyozottabb, derűsebb apa lenni? A mi tapasztalatunk az, hogy ennek kulcsa az, hogy nekünk, szülőknek lehetőségünk van-e végiggondolni, megosztani a gyerekneveléssel kapcsolatos kihívásainkat.

Ha van, aki minket kritika, kérdezősködés, közbeszúrások nélkül meghallgat, akkor feltöltődhetünk a másik ember figyelméből, és megtaláljuk gondjainkra a nekünk legmegfelelőbb megoldásokat.

 

A 6 alkalmas tanfolyam ára: 45.000 forint