Nem tud aludni? Pörgesd fel!3 perc olvasási idő

5 ok, amiért érdemes a gyerekeket lefekvés előtt felpörgetni

A legtöbb szülőknek szóló tanács szentül vallja, hogy a könnyű elalvás, altatás titka a lassúra, nyugtatóra koreografált esti rutin. Szülőként mégis számtalanszor azt tapasztaljuk, hogy hiába meséltünk már hármat, énekeltünk hatot, masszíroztuk meg a gyerekünk lábát, bújtunk össze, szoptattuk meg, és adtunk hálát az aznapi jó dolgokért az életünkben, az altatás ideje egyre-egyre hosszabbra tud nyúlni. Ami eredetileg fél órának indult, az két órára, vagy többre is bővülhet.
Ennek a tanácsnak egy másik fontos eleme a „ne pörgesd fel a gyereket” jó szándékú tanácsa, ami azon a logikusnak hangzó érvelésen alapul, hogy akkor majd nehezebben fog elaludni.

Ám ahol érzelmekről van szó, a logika nem a legjobb iránytű. Mert bármilyen mindennapos is az altatás helyzete, a legtöbb gyerek számára nagy érzelmeket mozgat meg:

 – az elalvás egyfajta elválást jelent, ami bekapcsolhatja a minden gyereknél megjelenő szeparáció témáját
– a sötétség előhívhatja a gyerek lelkében lakozó félelmeket
– az altatás ideje alatt végre közel kerülünk egymáshoz, és a gyerekünk nem akarja, hogy ennek a jónak vége legyen
– gyerekünk úgy érzi, most igazán ott vagyunk neki, és kikívánkoznak belőle nehezebb érzései
Amikor a „lenyugtatós” forgatókönyv szerint igyekszünk alvásra bírni a gyerekeinket, akkor árral szemben úszunk, és próbáljuk ezt a sok érzelmet kupak alatt tartani. Lehet, hogy a gyerekünk nem fog sírni, nem fejez ki belőlük semmit, ám gyakran ezek az érzések olyan feszültségben tartják őt, hogy nem tud tőlük elaludni. Mindegy, mivel próbálkozunk.

Ezért hatékonyabb stratégia gyakran először egy jó nagy hancúrozással „felpörgetni” gyerekeinket. Íme öt ok, amiért érdemes lefekvés előtt felpörögni.

 1. A hancúrozás, az együtt nevetés, a közös öröm remekül helyreállítja esetleg megbillent biztonságérzetüket. Tele szívvel egyszerűbb meglépni az elválást, és a félelmeik sem zaklatják őket.
2. A hancúrozás során jól el is lehet fáradni, így „ki tudjuk vezetni a rendszerükből” a fölös energiát.
3. Ráadásul a nevetés önmagában is feszültségoldó orvosság, így könnyebb szívvel könnyebb lesz az elalvás is.
4. A hancúrozással egyúttal együttműködőre is hangoljuk a gyerekeinket. Simán megy a fogmosás, a pizsamába bújás, ha előtte együtt játszunk és nevetünk.
5. Egy kiadós nevetős játék után a gyerekeink eléggé biztonságban érzik magukat ahhoz, hogy „lelki nagytakarítást” végezzenek, és kisírják, kihisztizzék magukból a felgyűlt feszültségeiket!
Gyakran a „felpörgetés” gondolatán túl azért sem szeretünk teret adni az esti hancúrozásnak, mert jól tudjuk, milyen gyakran sírás, kiborulás lesz a vége. Ez így is van! Ám ez a lehető legjobb dolog, ami történhet! Gyerekeink okosak, hogy így tesznek, velük születetten tudják, hogy ez a feszültségoldás legközvetlenebb, leghatékonyabb módja! Így sokkal könnyebben elalszanak majd, és sokkal jobban is fognak aludni! Nekünk ezekkel az érzelmi epizódokkal annyi csak a dolgunk, hogy közben mellettük maradjunk, meghallgassuk őket, és gondoskodjunk mindenki biztonságáról. A vihar, ahogy jött, el is fog vonulni.
Jó esti hancúrozásokat kívánunk!