Erasmus+ 2018

Kapcsolódva nevelünk – a határokon kívül is

5 ország 11 városát látogatta meg a Kapcsolódó Nevelés 9 szakembere az Európai Bizottság által támogatott Erasmus+ programban a 2018-2019-es tanév során. Az „Egy épülő szervezettel a szülőkért Közép-Európában” című projektnek köszönhetően nem csak a résztvevő szakemberek kompetenciái fejlődhettek külföldi (angliai, szlovákiai, horvátországi és hollandiai) kurzusokon, tanulmányutakon keresztül, de ők maguk is lehetőséget kaptak tudásuk továbbadására: a hazai események mellett ebben az évben Erdélyben, Horvátországban és Szlovákiában is tartottunk szülőcsoportokat.

Az amerikai Hand in Hand Parenting szervezet szakemberei által kidolgozott Kapcsolódó Nevelés egy olyan új megközelítés a gyermeknevelésben, amely egyszerű, gyakorlati eszközöket kínál a mindennapi nehézségek erőszakmentes, gyengéd kezeléséhez, és egy örömtelibb családi élet kialakításában támogatja a szülőket. A módszer oktatói rendszeresen tartanak kurzusokat, műhelymunkákat, ahol érzelmileg is támogatják a szülőket és hatékony eszközöket kínálnak számukra hazánkban és Európa más országaiban is.

„Valós tapasztalatunk, hogy a családoknak egyre növekvő igénye van erre a fajta pozitív támogatásra” – kezdi Balogh Fruzsina, a Kapcsolódó Nevelés oktatója, az Erasmus+ projekt koordinátora. „Az egyesületünk kapacitás- és forráshiánya azonban az elmúlt évek dinamikus fejlődése ellenére is akadályozta azt a célt, hogy hatékonyan eljuthassunk nagyobb számú szülőhöz. Ez a projekt fontos fejlődést indított el: szervezetfejlesztési folyamatba kezdtünk, tudatosabb kommunikációba, összehangoltabban, átláthatóbban működünk, és lefektettük annak az alapjait, hogy az egyesületi célokért dolgozó elkötelezett tagjaink fizetséget is kaphassanak a munkájukért. Célunk volt, hogy egy magas színvonalú hátországot hozzunk létre az oktatási munkához, olyan támogató szolgáltatásokkal, mint a tudatos sajtómunka, online kommunikáció, stratégiai tervezés és menedzsment, így válva láthatóbbá és elismertebbé.”

Ezt a célt több módon is szolgálta az elmúlt időszak Erasmus+ projektje: egyrészt olyan tanulmányutakon keresztül, amelyek során járatosabbá válhattak az adományszerzés és kommunikáció terén, másrészt nemzetközi építkezéssel, harmadrészt az oktatók továbbképzése által. Angliába és Horvátországba terveztünk tanulmányutat, két olyan szervezetet látogatva meg, ahol nem csak a szakmai munka releváns az oktatók számára, de a háttérfolyamatokból is volt mit tanulni. „Horvátországban, a Roda nevű anyajogi szervezet munkatársaitól rengeteget tanultam például közösségi adományozási programjaikról hallva, ráadásul olyannyira egymásra találtunk, hogy folytattuk az együttműködést, ennek eredménye egy idén induló (már elnyert) újabb Erasmus+ pályázat, ahol 4 másik ország képviselőivel fogjuk közösen támogatni a szülőket: többek között egy mobilapplikáció létrehozásával is” – számol be Fruzsina.

„Erdélyi születésű vagyok, de most, három gyerek anyukájaként is gyakran járok arra: nem csak családlátogatás miatt, hanem mert nagy vágyam volt, hogy a Kapcsolódó Nevelést ott is továbbadhassam” – meséli Jacsó Ágota, aki szorgos munkával négy erdélyi városban talált együttműködőket a pályázathoz, így az év során Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Brassóban és Nagyváradon is zajlottak előadások és műhelymunkák. „A hiszti, a szelíd határszabás, a testvérféltékenység ugyanolyan népszerű témák itt is, mint otthon, mindig óriási az érdeklődés ezekre a programokra. Érezhetően ki vannak éhezve a szülők ezekre az információkra: hogy lehet mindezt kiabálás, büntetés nélkül csinálni? Hogyan teremthetek melegebb, örömtelibb légkört? Végül úgyis minden programunk ezekre a kérdésekre fut ki” – teszi hozzá. De nem volt ez másként több szlovákiai településen és Zágrábban sem, ahol angol nyelven tartottak csoportokat a vállalkozó kedvű oktatók.

„Habár a módszerünk a leghétköznapibb problémák megoldásából indul ki (mint például, hogy mit tegyünk, ha amiatt hisztizik a gyerekünk, mert nem megfelelő formájúra vágtuk fel a kenyeret, vagy ha vonatsínnel kalapálja a testvérét), mégis lényeges tudás, hogy milyen okok húzódhatnak meg egy-egy viselkedési probléma mögött. Sokszor derül fény valamilyen traumára is, amikor fontos látni, pontosan hogyan zajlik az érzelmi gyógyulás folyamata testi és lelki szinten egyaránt” – avat be Selmeczy-Veres Ildikó pszichológus, aki a Kapcsolódó Nevelés oktatása mellett anyaotthonban is tart csoportokat. „A projektben lehetőséget kaptam rá, hogy egy traumafókuszú jógaworkshopon vehessek részt, ami mindebben kiemelten értékes tudást adott, hiszen megtapasztalhattam, hogy milyen módon képeződhetnek le a lélek folyamatai a testben, és azok hogyan férhetők hozzá.”

A szervezők hangsúlyozzák: a Kapcsolódó Nevelés módszerének terjesztése itthon és Közép-Európában azonban nem csupán arról szól, hogy az egyesület megerősödjön, és egyre több szülőnek segítsen a gyereknevelési nehézségek áthidalásában – jóval több ennél. „Nagyban elősegíti a szülők empowerment folyamatát Európa-szerte, támogatja azt a víziónkat, hogy az erőszak és elnyomás köreit megtörve lépéseket tegyünk egy minőségi kapcsolatokkal teli, békésebb világért.”