Hogyan hozzuk ki a legtöbbet a Gyerekidőből?3 perc olvasási idő

Stephanie Parker írása

Rengeteg teendőnk miatt mi szülők gyakran túl elfoglaltak, túlterheltek és feszültek vagyunk ahhoz, hogy megadjuk gyerekeinknek azt az ellazult, melegséggel és valódi odafigyeléssel teli időt, amire a fejlődésükhöz szükségük van. Készítettünk ezért egy listát ahhoz, hogy a gyerekünkkel eltöltött időből a legtöbbet kihozzuk: jó kapcsolatot építsünk vele, és segítsünk neki tanulni, önbizalmat szerezni, és életre szóló egészséges kapcsolatokat kialakítani.

1) Legyen külön neve ennek az időnek! Nem kell „Gyerekidőnek” nevezzük, de legyen valami elnevezése ennek a számunkra és gyerekünk számára is fontos időnek.

2) Egyezzünk meg az időpontban! Előre tudassuk a gyerekünkkel, hogy mikor lesz Gyerekidő, akkor is, ha épp már perc múlva aktuális, és akkor is, ha csak a jövő hét végén.

3) Állítsunk be egy csörgőórát! Nagyon fontos, hogy „külső erő” jelezze, amikor vége a közös időnek. A mobil telefon csipogása megengedi, hogy mi is, és a gyerekünk is anélkül élvezzük egymást, hogy az idő miatt aggódnánk.

4) Gyerekidő alatt a gyerek a „főnök”! Azzal a lelkes együttműködéssel, nyitottsággal és rugalmassággal legyünk vele, amit mi is örömmel fogadnánk tőle a nap többi részében! Ha nem áll fent valódi veszély, és az idő és pénzügyi keretbe belefér, hagyjuk, hogy a gyerekünk azt csinálhassa, amit csak akar. Tartsunk vele ebben! És ha a játék megengedi, nevettessük (de nem csiklandozással, hanem azzal, hogy azt ismételjük újra és újra, amin nevet)!

5) Zárjuk ki a külvilágot, és tegyük félre a teendőinket! Ne hagyjuk, hogy bármi is megzavarja, félbeszakítsa a közös időt! Ebben az 5-10-30 percben ne nézegessük az üzeneteinket, ne vegyük fel a telefont, ne hagyjuk, hogy a gondolataink máshol kalandozzanak, hanem csak legyünk jelen a gyerekünknek! Élvezzük őt! Tudjunk meg valami újat róla, vagy arról, ahogy ő a világot látja! Rá figyeljünk, legyünk jelen, és ne tanítsuk!

6) Egyszerre EGY gyerek! A Gyerekidő akkor működik a legjobban, ha egyszerre csak egy gyerekünk van ott (bár felnőttből lehet több is!). Lehetetlen egyszerre egynél több gyereknek valódi figyelemmel jelen lenni. Ha kell, kezdjük el kicsiben. Találjunk külön 5-5 perceket egy héten pár alkalommal minden egyes gyerekünkkel, és építkezzünk tovább innen! Meg fogunk lepődni, milyen jól ki tudja használni a gyerekünk azt a rövid 5 percet is!

7) Tartsuk tiszteletben a csörgőóra jelzését, és fejezzük be a Gyerekidőt! Ha a gyerekünk elcsügged, amikor a Gyerekidő véget ér, tudassuk vele, mikor lesz legközelebb ilyen közös időnk, és mondjuk el neki, mi is mennyire várjuk már! Ha a gyerekünk igazán nekikeseredik, használjuk ki ezt az alkalmat arra, hogy meghallgatjuk őt és a nagy érzéseit, miközben tartjuk magunkat ahhoz, hogy a Gyerekidőnek mára (vagy mostanra) vége. Ez segít neki kitakarítani a felgyűlt feszültségeit.

Forrás: https://www.handinhandparenting.org/2014/11/make-special-time-child-checklist/

Fordította: Egry Zsuzsanna