Öt egyszerű eszköz

A Kapcsolódó nevelésben az is jó, hogy a mindennapok sokféle helyzeteire nem kell száz különböző ötletet fejben tartanunk… hiszen ott és akkor nagy eséllyel úgyse jut eszünkbe egy sem!

Nálunk csak 5 egyszerű, rugalmasan használható eszközt kell megismerni. Ezek bármilyen helyzetben segítenek nekünk a nehézségek feloldásában. A képekre kattintva bővebb leírást találsz az eszközökről.

A Kapcsolódó nevelés eszközei

GYEREKIDŐ

Amivel újra és újra megerősítjük gyerekünk biztonságérzetét, a kettőnk kapcsolatát, és folyamatosan együttműködőre hangoljuk a gyerekünket.

SÍRÁSMEGHALLGATÁS

Amit akkor veszünk elő, ha a gyerekünk elméjét elborítják a nagy érzések.

SZERETETTELJES HATÁRSZABÁS

Amivel segítünk a gyerekünknek a helyes úton maradni, illetve megugrani az elvárásaink keltette kihívásokat.

A NEVETÉS MEGHALLGATÁSA

Aminek segítségével igazán élvezhetjük egymást és az ebből fakadó jó együttműködésünket. Ráadásként aktívan segíthetünk gyerekeinknek félelmeik feloldásában.

PÁROS MEGHALLGATÁS

Amivel oldjuk saját feszültségeinket, és képessé tesszük magunkat arra, hogy a fentieket a gyakorlatban alkalmazzuk!

Így néz ki a gyakorlatban

Lássunk egy példát, mit jelent ez a gyakorlatban, például akkor, ha a gyerekünk estéről-estére húzza-halasztja a lefekvést.

Mielőtt bármibe belekezdenénk, érdemes a Páros meghallgatásban elmondanunk egy másik felnőttnek, mennyire idegesít, feszít minket ez a helyzet. E nélkül az esti lefekvés idejébe a mi feszültségünk is belekeveredik, ami persze csak ront a helyzeten.

Ha így szert tettünk egy kis lélekjelenlétre, kezdhetjük az esti rutint 10 perc Gyerekidővel – olyan játékkal, amit a gyerekünk irányít -, aminek segítségével nagy biztonságérzetet teremtünk, és együttműködésre hangoljuk a gyerekünket.

Ezután a Határszabás eszközével gyengéden, de határozottan terelhetjük őt az elalvás felé: “kicsim, ideje lefeküdni”.

Ha a gyerekünk ezen kiborul, akkor a nagy érzései kezelésére a Sírás meghallgatásának eszközét használjuk, és megvárjuk, amíg kitisztul az elméje és a lelke. Ekkorra általában a gyerekünk örömmel kész elaludni.

Ám ha a félelmei ebben még mindig akadályozzák, akkor legközelebb valahol az esti lefekvés során érdemes bevessük a Nevetés meghallgatásának eszközét, például úgy, hogy mi tiltakozunk a lefekvés ellen, és ő “rendszabályoz meg” minket. Így kinevetheti magából eddigi sikertelen, harccal végződő próbálkozásaink sérelmeit, és azokat a félelmeit, amik miatt eddig nem tudott elaludni.

Cikkeink között arról olvashatsz, hogyan alkalmazhatod ezeket az egyszerű eszközöket a gyereknevelés során felmerülő millió különböző nehézség megoldására!