Hitelesen a várandósságról

Leendő anyáknak és apáknak egyaránt segít az átfogó magyar nyelvű app

Adatgyűjtés és marketingcélok helyett bizonyítékalapú információkat és jó gyakorlatokat kaphat, aki letölti az Expecting nevű alkalmazást. Az app – amely immár magyarul is elérhető – 4 ország szakembereinek együttműködéséből született, az Európai Bizottság támogatásával.

Budapest – 2021. március 22.

Habár számos applikáció, cikk, kiadvány segíti ma már azt a bizonyos 9 hónapot, mégsem könnyű a saját anyanyelvünkön a várandósság szerteágazó témájában hiteles információkhoz jutni. A fellelhető információk gyakran elavultak, elfogultak, vagy igazából azt a célt szolgálják, hogy adatot gyűjtsenek a felhasználóról, vagy valamilyen termék vagy szolgáltatás felé tereljenek minket, anélkül, hogy valóban használható tájékoztatással szolgálnának.

A magyarul frissen elérhetővé vált Expecting erre kínál megoldást. Az alkalmazás elismert oktatási és  szülőket képviselő szervezetek, független bábák, dúlák, pszichológusok, szoptatási és babahordozási tanácsadók és gyermek-közlekedésbiztonsági szakemberek együttműködésében jött létre. Az app az Európai Bizottság Erasmus+ programjának támogatásával készülhetett el, a közpénzből történő finanszírozás egyben arra is garancia, hogy az applikáció mentes mindenféle reklámtól, háttérben történő adatgyűjtéstől, és semmilyen gazdasági érdek nem fűződik a használatához. Az Expecting először 2019 májusában jött ki négy nyelven (angol, horvát,cseh és szlovén), és 18 hónap alatt több mint 25000 letöltést és felhasználót könyvelhetett el. A 2021 márciusában megjelenő magyar verzió egyben frissített és még részletesebb, mint eddig.

Apáknak is!

Az app egyik különlegessége, hogy a felhasználók társíthatják és szinkronizálhatják egymással a fiókjaikat – és így például bevásárlólistákat vagy kedvenc neveket oszthatnak meg egymással. A társítás bármikor feloldható. Ami pedig még ennél is különlegesebbé teszi: az alkalmazásban az apák számára külön rész íródott, ami a várandósság 9. hetétől kifejezetten rájuk szabva oszt meg fontos információkat!

Íme néhány az applikációban található funkciók közül:

  • tudományos bizonyítékokon és jó gyakorlatokon alapuló informatív cikkek a várandóssággal kapcsolatos témákban
  • társítási funkció, aminek segítségével a szülők közösen is használhatják az applikációt, és azon keresztül információkat oszthatnak meg egymással
  • minden héten az adott terhességi hét történéseihez illeszkedő cikk ötletekkel a várandósság jelentette kihívások leküzdésére
  • az adott terhességi hétnek megfelelő képi segítség, hogy könnyebben magunk elé képzeljük a baba fejlődését
  • Barátságos, támogató hangvételű szakértői tanácsok az anyák és partnereik számára, az adott hétnek megfelelő tartalommal
  • A súly, a vérnyomás, a vércukor szint változásainak nyomon követésére alkalmas és személyre szabható funkciók (ha a felhasználónak erre szüksége van)
  • Lista a kórházi szüléshez, az otthonszüléshez és a szülést követő időszakhoz szükséges dolgokról
  • 14 ország 100 legkedveltebb fiú és lány neveinek interaktív listája, amelyekből a felhasználók kiválaszthatják a kedvenceiket
  • Magzatmozgás- és összehúzódás- (“fájás”) számláló

További információk és letöltés itt: www.expectingapp.eu

A projekt hazai partnere a Kapcsolódó Nevelés Egyesület.

Az Egyesületünk küldetése, hogy a szülőket és gyerekeiket mély, örömteli kapcsolat fűzze össze, jövőképe egy olyan világ, ahol a gyermeknevelés kemény munkáját megbecsülik és megfelelően támogatják. Ennek érdekében a Kapcsolódó Nevelés Egyesület 14 hazai oktatója évente mintegy 1500 szülővel dolgozik együtt személyesen és online, az elmúlt években 40 városban jártunk itthon és külföldön, és több tízezren kaptak tőlünk támogatást cikkeiken, Facebook oldalunkon, online klubon, ingyenes előadásokon keresztül.