Mészáros György

Mészáros Gyuri vagyok. Az életben számos szerepben működöm (szakember, pedagógus, társ, barát…), de az utóbbi években a szülőség tölti be leginkább az életem. Egyedül nevelem (lassan kiskamasz korba lépő) örökbefogadott kisfiam. Mikor először olvastam a Kapcsolódó Nevelésről, úgy gondoltam, eszközöket kapok majd általa arra, hogyan leszek jobb szülő, és hogyan lesz könnyebb a mindennapok küzdelme egy traumatizált gyerekkel. Mert küzdelemnek éreztem. Aztán, amikor mélyebben megismertem a módszert, rájöttem, hogy nem csak eszközöket, hanem egy szemléletmódot ad. Ez pedig abban segít, hogy át tudjam keretezni ezeket a nehéz mindennapokat, és hogy én jól legyek, mielőtt jobb (szülő) leszek. A fókusz átkerült arra, hogyan tudom jobban biztosítani a saját támogatásomat, és csodás módon a helyzetek kezdtek kevésbé nehezek lenni. Eközben az eszközöket is használtam persze, és még inkább átalakultak a mindennapok. A sok addig bejárt önismereti utamat (pszichodráma, szomatodráma, terápia) kiegészítve a Kapcsolódó Nevelés egy újabb belső útra vitt el. Nem mondom, hogy többé egyáltalán nem küzdelem szülőnek lenni (sokszor az), de több támogatást és kevesebb harcot élek meg. 

Úgy éreztem, ezt a szemléletet fontos másoknak is továbbadnom, és olyan támogatást felkínálnom, amelyet magam is kaptam a Kapcsolódó Nevelés által. Így lettem az első férfi oktató Magyarországon.  

Nem csak gyermekét egyedül nevelő, örökbefogadó apa, de meleg is vagyok és távkapcsolatban élek a párommal. Azt látom, hogy sajátos helyzeteim, szerepeim révén nem csupán a hasonló élethelyzetű szülőknek tudok támogatást nyújtani. Olyan érzékenységgel és tapasztalati háttérrel nézek rá szituációkra, amely sokak számára gazdagító lehet. 

Végül szülői mivoltom jól kiegészíti szakmai hátterem és az abból fakadó látásmód is. Pedagógiával foglalkozó oktató és kutató vagyok, valamint szomatodráma és drámapedagógus szakember. De a Kapcsolódó Nevelés csoportokban vagy egyéni konzultációk során mégis elsősorban szülőtárs, aki abban akar segíteni, hogy te megtaláld, mi a legjobb neked és gyermekednek. 

Ez a Facebook oldalam:  Test-Élet-Közösség: Szomatodráma, drámajáték Gyurival, https://www.facebook.com/szomatodramagyuri/ Itt tudsz üzenetben elérni.