5 tény, ami forradalmasítja a gyereknevelést2 perc olvasási idő

Gondoljunk bele a következő öt állítás mögött rejlő mély igazságokba, és máris teljesen másként állunk a gyerekneveléshez!

 

#1. A gyereked arra született, hogy közel érezze magát hozzád. Amikor a gyerekeink közel érzik magukat hozzánk, akkor jobban fog az agyuk, szeretetteljesek, fizikailag is egészségesebbek, és a társaik között követendő példává válnak.

 

#2. Mindegy, hogy szülő, nagyszülő vagy kisgyermek gondozó vagy, te is közel akarod magad érezni a gyerekedhez. Meleg, törődéssel teli kapcsolatra vágysz vele. Jó életet szeretnél teremteni neki. Arra vágysz, hogy a gyereked viruljon, sokat nevessen, segíteni akarod őt a felnövekvésben, és teljes szívedből akarod őt szeretni.

 

#3. Szülőkként akkor tudunk jól lenni, ha vannak olyan erős és fontos kapcsolataink más felnőttekkel, amik megtartanak minket.

Ezek a kapcsolatok segítenek neked felismerni a saját jó természetedet, és friss energiával és gondolatokkal támogatják a családod életét. Megérdemled, hogy megértő, támogatást nyújtó emberek vegyenek körül.

A gyereknevelés nagy kihívást jelentő, érzelmileg megterhelő munka. Fontos hogy mit érzel, és hogy hogyan érzed magad. Ha van olyan hely, ahol az érzéseidet másokkal megoszthatod, abból egész családod nagy hasznot húz.

 

#4. A gyereked jó. Ha a viselkedése vakvágányra fut, az azért van, mert nem érzi a közelséged, vagy túl nagy feszültség munkál benne.

A gyereked ki van éhezve arra, hogy veled ellazultan, szeretetteljesen együtt lehessen. Amikor egy gyerek viselkedése rossz útra téved, az általában egyértelmű segélykérés, hogy végre figyelj rá, kapcsolódj hozzá. Ilyenkor arra van szüksége, hogy kiadhassa magából azt az érzelmi feszültséget, ami miatt nem tud meggondoltan, szeretetteljesen viselkedni. Ha a te támogató jelenlétedben egy nagyot nevethet, egy jót sírhat, vagy egy kiadósat hisztizhet, akkor utána már újra érezni fogja a közelséged, „jól fog működni”, és képes lesz tanulni a tapasztalataiból.

 

#5. Te is jó vagy. Jó szülő vagy. Akkor viselkedsz úgy, ahogy igazából nem szeretnél, amikor túlterheltnek, magányosnak vagy tehetetlennek érzed magad. Akkor is jó szülő vagy, ha megtörténik, hogy teljesen elveszíted a türelmedet, és olyat mondasz vagy teszel, amire később kicsit sem vagy büszke. Ilyenkor neked is közelségre, kapcsolódásra van szükséged. Arra van szükséged, hogy valaki értékelje, hogy mennyire igyekezel, és kritika nélkül, elfogadással meghallgasson.

Forrás: www.handinhandparenting.org