Selmeczy-Veres Ildikó

Pszichológusként végeztem, az egyetem után pedig piackutatásban és HR területen szereztem tapasztalatokat. Ezen munkáim mellet mindig úgy éreztem hiányzik valami kézzelfoghatóbb, emberi, ahol a bennem élő pszichológus is kibontakozhat ezért lettem 2010-ben a Nane segélyvonalas önkéntese. Az itt szerzett tapasztalatok megváltoztattak, és azóta más szemmel nézem a világot.

Ebben az évben született meg az első fiam, akinek fogadására már sokkal tudatosabban készültem és bár pontos elképzeléseim nem voltak, azt tudtam, hogy hogyan nem akarom csinálni „a nevelést”.

Így kezdődött el keresésem, hogy minél több hasznos tudással, eszközzel vértezzem fel magamat, melyek segítenek, hogy gyermekemmel olyan egyenlőségen alapuló, élő kapcsolatot tudjak kialakítani, amely az ő kibontakozását szolgálja. Kalandozásaim során nagy hatással voltak rám Alice Miller gondolatai, megismerkedtem a Pikler szemlélettel, részt vettem Gordon tréningen és ez mind nagyon hasznos és érdekes volt, de sok hétköznapi helyzetben továbbra sem tudtam, mit tegyek!

Végül rátaláltam a Kapcsolódó nevelés módszerére, mely szinte a teljes korábbi tapasztalataimat, tudásomat tudta egységes  rendszerbe foglalni. Végre nem csak azt tudtam, mit szeretnék, de azt is hogyan! Ennek a megközelítésnek nagyságát én abban látom, hogy amellett hogy egyszerű, kézzelfogható és hasznos eszközöket ad a gyerekek megértéséhez, a mindennapos nehézségek leküzdéséhez, nagyon nagy hangsúlyt fektet a szülők támogatására is, ami nélkül szerintem egyetlen módszer sem tud jelentős sikereket elérni, bármilyen nagyszerű is.

Idő közben megérkezett hozzánk második fiam is, aki új és korábban ismeretlen kihívások elé állít bennünket nap mint nap, így segítve, hogy a kapcsolódás eszközeit még jobban megértsem, tapasztalatimat tovább gazdagítsam. Jelenleg amellett, hogy igyekszem a kapcsolódó nevelést minél több emberhez eljuttatni pszichológusként dolgozom.

Itt találkozhattok velem, azaz az írásaimmal: facebook oldalam  és ezen az emailcímen írhattok nekem: ildiko.selmeczy-veres@outlook.com